Hírek

Aktuális információk forgalmazott termékeinkről

Filagória, azaz szaletli építése

fenyőker-fatelep-blog-minőség-megbízhatóság-kertészkedés-barkácsolás-filagória-szaletli

Kora tavasztól késő őszig családi, baráti találkozók központi helyéül, árnyas pihenőül szolgálhat a kertünkben felállított filagória, vagy más szóval szaletli.

Hogyan is kezdjünk hozzá?

Ezt a fából összeállított, fedett, oldalt nyitott pavilont akár készen is megvehetnénk, de tapasztalataink szerint gazdaságosabb és szebb egyénileg elkészíteni, vagy elkészíttetni.
A szerkezet elkészítéséhez nincs is másra szükség, mint beszerezni a megfelelő keresztmetszetű és hosszú fűrészárut, úgy mint a gerendát, pallót, deszkát, lécet, illetve a tető elkészítéséhez kiválóan alkalmas bitumenes zsindelyt vagy bitumenes hullámlemezt. Ezek alá kerülhet első osztályú lambéria, vagy OSB lap.

Érdemes ehhez gyalult fűrészárut vásárolni, mert a helyszínen való gyalulás esetén nagyon nehéz eltüntetni a keletkező forgácshegyeket. Különösen igaz ez, ha szép gyep van udvarunkon, mert a legkisebb szellő is viszi szerteszét a gyaluforgácsot.

Célszerű tehát először megtervezni a kiülő méretét, majd eljönni fatelepünkre ahol beszerezhető, megrendelhető a hozzá való faanyag.

FIGYELEM: a kiemelt szavakra kattintva érhetik el árainkat!

Forduljanak hozzánk bizalommal!

Szívesen adunk tanácsot, ha valaki bizonytalan a kivitelezésben. Kezdő barkácsolók esetén gyakorta előfordul, hogy alul méreteznek. Nem a spórolás végett, hanem tapasztalat hiányában nem gondolnak a környezeti hatásokra. Érdemes tehát figyelembe venni, hogy kerti árnyékolónk ellen kell álljon az erős szélnek és akár fél méteres havat is meg kell tartania a fedésének.
De mégis bátorítunk mindenkit, mert az eredmény megér minden fáradságot.

Segítségül és kedvcsinálónak az alábbi videók szolgálhatnak:

Lakatos Sándor – Sörpavilon készítése házi barkács módszerrel

Lezsófi Tibor – Hogyan készül a szaletli 1.

Nemzetikonyha – Kerti kiülő építése házilag-Garden pavilion building with their own hands

 

*FIGYELEM: A bejegyzés 2018.03.12-én készült!