Hírek

Aktuális információk forgalmazott termékeinkről

A terasz beépítése: TÉLIKERT

Mi is az a télikert?

A télikert egy olyan zárt helyiség, mely a természetben való kikapcsolódáshoz biztosít teret lakásunk (vagy bármilyen épület) egységeként. Lehet ez egy teraszbeépítés, nappali bővítés, medence fedés, vagy akár egy étterem/üzletrész kibővítése.

 

Télikertünk előnyei

Mindegy milyen funkciójú télikerttel rendelkezünk, mindegyiknek megvan a maga előnye. Elsősorban persze fő szempont a tér bővítése olyan fedett részekkel, ahol ha csak néhány rattan bútort rakunk is be, már hihetetlen természetközeli hangulatot teremtünk.
És akkor még nem is beszéltünk növényeink életben tartásáról a hideg időszakban. A télikertben elérhető klímával nem csak kellemes meleget, de egyfajta üvegházi klímát tudunk biztosítani számukra. No itt nem a fullasztó fóliasátor típusú melegre gondolok, hanem egy kellemes, oxigénnel és napfénnyel teli kis mikroklímára, melyben minden élőlény (mi magunk is) kellemesen érzi magát.
Ugyanez igaz abban az esetben is, ha egy üzlethelyiséget, vagy egy étterem teraszát építjük be télikertként. Nagy üvegfelületekkel rengeteg fény áramlik a térbe, ami köztudottan jó hatással van közérzetünkre.

 

Az üvegházhatás elkerülése

Ha üvegből, vagy a mai modern polikarbonátból készül a fal és a fedés is, akkor esetlegesen napcsapdaként túlmelegedést okozhatunk. Nem véletlen a télikert elnevezés, hiszen a hűvösebb időszakokban ideálisabban tudunk egyensúlyt teremteni a hőmérsékletében. Üvegházhatás leginkább a meleg évszakokban fordulhat elő, amikor hosszabb a napos órák száma és a hőmérséklet is magasabb. Ebben az esetben szükséges a megfelelő árnyékolásról gondoskodni, sötétítőkkel, rolókkal. Illetve fontos a folyamatos szellőztetés, mely kimondottan a nyári évszakokban fenntartható.
Amennyiben azonban egy klasszikusabb hangulat áll hozzánk közel, úgy a faszerkezetű télikertek építése a legcélszerűbb. A szerkezethez gerendák, pallók, a falazathoz és a burkolathoz jó minőségű lambéria vagy gyalult deszka, míg a fedéshez zsindely lehet a legjobb barátunk. Természetesen az üvegfelületek ilyenkor sem hiányozhatnak, hiszen a bunker hatás kerülendő.

Hogyan álljunk neki a télikert építésének?

Bár egy egyszerűbb, faszerkezetű télikert építése nem igényel feltétlenül komoly szaktudást, mégis javasolt a tapasztalt szakember felkérése. Fontos a megfelelő anyaggazdálkodás, a hő-, víz- és hangszigetelés, a nyílászárók professzionális beépítése és természetesen nem mellesleg statikailag is meg kell feleljen minden fajta környezeti hatásnak.
Az alábbiakban mutatunk egy videót, mely bemutatja milyen komplex munkáról is van szó, cserébe azonban milyen csodás lesz az eredmény.

Az építéséhez szükséges magas minőségű fa- és építőanyagokért látogassanak el telephelyünkre, a 18. kerületbe.