Hírek

Aktuális információk forgalmazott termékeinkről

Közeleg a TÉL, jól jön a TŰZIFA

fenyőker fatelep fenyő fűrészáru fakereskedés tüzép termékek kalodás tűzifa minőség keményfa bükk tölgy kaloda 18. kerület budapest

Idén igen kegyes hozzánk az időjárás és nagyon-nagyon lassan vánszorog be kis hazánkba a csípős téli hideg. Élvezzük ki ezt a kellemes őszi meglepetést, de közben készüljünk fel a ránk váró fagyos éjszakákra megfelelő mennyiségű tűzifa betárolásával.
Sokan jó előre terveznek és a téli tüzelőt akár 1-2 évre előre beszerzik, hogy mire beköszönt a hideg, jó száraz, magas fűtőértékű tűzifával tudjanak fűteni.

Mi is az a fűtőérték? Hogyan számoljuk? Mennyi idő kell a keményfa száradásához?
Ehhez adunk egy kis segítséget az alábbi áttekintővel.

 

fenyőker fatelep fenyő fűrészáru fakereskedés tüzép termékek kalodás tűzifa minőség keményfa bükk tölgy kaloda 18. kerület budapest

 

 

Friss kontra száraz tűzifa

A frissen termelt fa nedvességtartalma általában 55-60% (faipari “fanedvesség-tartalom”: a fában található víz és a fa abszolút száraz tömegének a hányadosa). Ennek a friss tűzifának a hasznos fűtőértéke 1,6-1,9 kWh/kg.
Ezzel szemben az a keményfa, amely akár 1-2 évet is száradt, 15-18%(!!!) nedvességű, így tüzelő értéke is igen magas, 4,0-4,4 kWh/kg(!!!) hőenergiát képes leadni.

Bükk: 15.62 MJ/kg (=4,339 kWh/kg)
Tölgy: 15.10 MJ/kg (=4,194 kWh/kg)
(energia átváltáshoz segít, ha ide kattintanak)

Jó-jó, de pontosan mennyi idő is kell ehhez?

A száradáshoz szükséges idő leginkább az időjárástól függ (napsütés, széljárás, páratartalom), de befolyásolja a fa feldolgozottsága (minél kisebbre hasogatják, annál gyorsabban szárad), illetve az is, hogy hogyan tároljuk (jól szellőzött helyen, csapadéktól védve).
Optimális esetben, ha a felsoroltak közül minden tényező teljesülni tud, akár fél év is elegendő lehet arra, hogy elérjük a kívánt fűtőértéket.
Általános esetben azonban az a biztos, ha egy-két évet is szárad a fa, így a magyar időjárási viszonyok közt akkor is kiszárad, ha szabad ég alatt tároljuk. Természetesen az esős, párás napok, a hó borítás átmenetileg megemeli a kéreg és a külső réteg nedvességtartalmát, de a faanyag belseje lassanként egyre szárazabbá válik, amíg el nem éri a „légszáraz” állapotot, a 15-18%-os fanedvességet.
Fontos, hogy a friss faanyag szellőzését minden esetben biztosítsuk, hogy megelőzzük a fa begombásodását.

Érdemes tehát jó előre gondolkodni és időben beszerezni téli tüzelőnket. Így “beruházásunk” hosszú távon bőven megtérül, hiszen több, mint a kétszeres hőenergiát érhetjük el egy kis előrelátással.

 

 

Nálunk a Fenyőker Fatelepen idén már kalodás tűzifa is kapható, 51.900,- Ft / kaloda.
1 kalodában 1 erdei köbméternyi, 33 cm hosszakra vágott vegyes keményfa (bükk és tölgy) található.

 

fenyőker fatelep fenyő fűrészáru fakereskedés tüzép termékek kalodás tűzifa minőség keményfa bükk tölgy kaloda 18. kerület budapest

Összefoglaló:

  • 51.900,- Ft / kaloda
  • 33 cm hosszra hasogatott “kályhakész” méret
  • 1 kaloda = 1 erdei köbméter (1,7 m3)
  • vegyes keményfa (tölgy és bükk)